ШТО Е ПОДЕЛБА НА АКЦИИ?

Поделба на акции е постапка со која компанијата ги дели своите акции  односно, една постоечка акција се заменува со одреден број нови акции. Вообичаено целта на оваа постапка е  да се намали цената на една акција и да се зголеми вкупниот износ […]

ПЛАТФОРМАТА ВИРТУЕЛНА БЕРЗА ЗА ПОГОЛЕМА ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Македонска берза АД Скопје оваа година се приклучи кон глобалната иницијатива „Да заѕвониме за финансиска писменост“ (Ring the Bell for Financial Literacy) на Светската федерација на берзи (World Federation of Exchanges – WFE) како поддршка на глобалната кампања „Светска недела на инвеститорот“ […]

ГЛАВНИОТ ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР ЗА Е-БИЛТЕНОТ НА МБА

Главниот извршен директор на Македонска берза, Иван Штериев, за рубриката „ВО ФОКУС“ (дел од Кварталниот е-билтен на Македонската Банкарска Асоцијација), пишува за првите девет месеци од 2021 годината.

MACEDONIAN STOCK EXCHANGE, 25 YEARS LATER

Frankly speaking, a quarter of a century later we can conclude that the Macedonian Stock Exchange has become an important factor and integral part of our financial system. It performs its functions at a high level, starting from the basics for which it was established – the organized matching of supply and demand of securities in the Macedonian economy and market price discovery for these financial instruments. In the past two and a half decades, at MSE about 580 thousand transactions with more than 640 shares and over 30 bonds were concluded, with the total turnover so far being over 3.9 billion Euro.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux