ШТО Е ПОДЕЛБА НА АКЦИИ?

Поделба на акции е постапка со која компанијата ги дели своите акции  односно, една постоечка акција се заменува со одреден број нови акции. Вообичаено целта на оваа постапка е  да се намали цената на една акција и да се зголеми вкупниот износ […]

ФАКТИ ЗА КОТИРАНИТЕ КОМПАНИИ 1H 2021

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 30.06.2021 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со […]

ПЛАТФОРМАТА ВИРТУЕЛНА БЕРЗА ЗА ПОГОЛЕМА ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Македонска берза АД Скопје оваа година се приклучи кон глобалната иницијатива „Да заѕвониме за финансиска писменост“ (Ring the Bell for Financial Literacy) на Светската федерација на берзи (World Federation of Exchanges – WFE) како поддршка на глобалната кампања „Светска недела на инвеститорот“ […]

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux